Pro maximální zážitek z webu otočte telefon vertikálně.
3.2.2024
Lucie Balážová
víno

Tramínovice

Tramínovice aneb naše “dunajovická grappa”. Proč jsme se ji rozhodli vyrábět? Naše cesty za vínem vedou často i za hranice. Proč tedy nezkusit pálenku, když na to máme suroviny? A tak vznikla naše Tramínovice. Jemná, ovocná, aromatická.

Jak již bylo řečeno, Inspirací pro naši Tramínovici byla italská grappa. Vinná pálenka, která má své kořeny v zemi vínu a jídlu zaslíbené. Vznikla jako nápoj chudých, protože vinaři rozdávali dělníkům zbytky po lisování vína a ti našli způsob, jak je využít. 

Dnes můžeme říct, že je to vlastně dokonalý ZERO VASTE produkt. Pálí se totiž matoliny, což jsou zbytky po vylisování vína (třapiny, stopky, slupky). Udržitelné a ekologické hospodaření je v tomto případě cestou od vinného odpadu až k destilátu, který potěší především jako digestiv po dobrém jídle. Bezodpadové hospodářství nikdy nebylo tak chutné!

Jak Tramínovici podávat? Nejlépe si ji vychutnáte z vyšší, úzké skleničky s mírně se rozevírajícím hrdlem, která se používá na brandy. Použijte i jakoukoli jinou sklenku na stopce. Vždy ale nalévejte jen nízkou hladinku, maximálně do třetiny (u malé sklenky), aby jste si mohli přivonět a okouzlilo vás aroma. Tramínek si o to přímo říká. 

Obecné doporučení je nachladit ji na 8-12 stupňů. Platí, že čím ji budete pít teplejší, tím výraznější bude její aroma. Nenechte se tedy svázat pravidly a najděte si svoji teplotu. 

Samostatnou kapitolu pak tvoří míchané nápoje a Tramínovice. Co takhle moravské mojito? V horkém létě zkuste Frozen Margaritu, zapomeňte na tequilu, vezměte naši Tramínovici, trochu čerstvého zralého ovoce či ovocné dřeně a ledovou tříšť a jste králem mixologie! A v zimě jako je ta letošní si dopřejte italskou “napravenou kávu” neboli caffé corretto. Grappa se může přidat přímo do espressa nebo ji podávejte do samostatné sklenky a každý si vytvoří takový poměr, který mu vyhovuje. Znalci prý vyplachují vypitý šálek kávy kapkou grappy a tím zakončí tenhle kávovo-vinný rituál. 

Pokud jste se rozhodli vyzkoušet Tramínovici s námi, zde je odkaz na náš e-shop.

Na zdraví, přátelé vinařství Baláž!

Další články by se vám jistě četli lépe se sklenkou našeho vína

Koupit na e-shopu