Pro maximální zážitek z webu otočte telefon vertikálně.
23.5.2024
Lucie Balážová
víno

Betonová vína

Při vyslovení slova beton by ještě před několika lety málokoho napadlo víno. Stavba, mix nebo aktuálně třeba i brankářská výstroj …

Nyní jsou betonové nádoby (betonová vajíčka - název vás asi nepřekvapí, když se podíváte na úvodní fotku) oblíbenou možností pro školení vína.

Beton je při zrání vína určitým kompromisem mezi nerezem a dřevěným sudem. Na rozdíl od nerezu v něm probíhá mikrooxidace, díky kterému víno nazrává podobně jako v dřevěném sudu. Beton ovšem do vína nepouští dubové aroma, které ne každému vyhovuje. Díky tloušťce betonové nádoby, která velmi dobře izoluje a udržuje stabilní teplotu, není nutné umělé chlazení jako u nerezových tanků. Beton také uvolňuje do vína minerály, což má vliv nejen na chuťový projev vína, ale uvolňovaný křemík například pomáhá přirozeně víno stabilizovat. Beton je tak ve vinařství přírodní a velmi ekologickou technologií.

Můžete si udělat srovnávací degustaci různých ryzlinků z betonu (vlašský a rýnský) či si porovnat naší signature odrůdu - Ryzlink vlašský - vyráběný různými technologiemi (nerez, dřevo, beton). Tolik paralel, a zároveň odlišností. A tolik potěšení. Na beton!

Další články by se vám jistě četli lépe se sklenkou našeho vína

Koupit na e-shopu