Pro maximální zážitek z webu otočte telefon vertikálně.
30.7.2023
Veronika Špachtová
víno

Příběh Dunajovského Vlašáku

Dunajovský Vlašák

je příběhem vína, které má jasný původ, a přesto překračuje hranice jednotlivých vinařství. Vína jedné odrůdy, charakteristického podloží, klimatu a sousedského spolku, který konkurenci bere jako motor pro spolupráci.

Dunajovské kopce

je otevřený spolek vinařů z obcí Březí u Mikulova a Dolních Dunajovic, kteří vyrábějí víno z hroznů vypěstovaných v katastru právě těchto dvou podpálavských obcí. Základní myšlenkou pro vytvoření spolku byla touha propojit vinaře ze dvou vinařských vesnic, sdílet, navzájem se inspirovat a obohacovat a nabídnout zákazníkům víc než jen typický lokální produkt. 

My, Balážovi, jsme hrdými členy tohoto spolku a jsme rádi, že nyní vám můžeme nabídnout nejen náš Dunajovský vlašák, ale i limitovanou kolekci spolkového Vlašáku. 

Spolkový Vlašák 2022, moravské zemské víno, suché

Limitovaná edice a limitované množství – nenajdete ho na webu ani v ceníku, protože máme skladem pouze 60 ks.

Jeden z vrcholů Dunajovských kopců. 15 dílů mozaiky, které dalo dohromady 15 vinařů našeho spolku. V láhvi je tak koncentrace všech terroir a tvoří jedinečné víno. Ovocnost, květnatost, plnost, struktura, mineralita a komplexnost našich vinic.

Náš Dunajovský Vlašák 2022, pozdní sběr, suché. 

Spolkový je limitkou, tento je naším každoročním příspěvkem. Každý člen spolku představí ostatním takový Ryzlink vlašský, který je typický pro Dunajovské kopce. Všichni zúčastnění vinaři rozhodnou, posouzením a degustací předložených vzorků, o oprávněnosti nosit značku spolku. Vy si pak můžete koupit tato vybraná vína označená společnou etiketou a logem konkrétního vinařství. S radostí vám představujeme ten náš.

Přátelská úmluva vinařů z Březí a Dolních Dunajovic:

  • hrozny odrůdy Ryzlink vlašský
  • hrozny pouze z vybraných viničních tratí v katastrech obcí Březí a Dolní Dunajovice
  • omezená produkce – jeden keř maximálně 2 kg hroznů
  • minimální cukernatost hroznů 19,0 °ČNM 
  • doba naležení rmutu před lisováním minimálně 6 hodin
  • bez použití enzymů
  • vyrábět vlašák buď v dřevěném sudu, nebo v nerezové nádobě pak za podmínek ležení minimálně 4 měsíce na jemných kalech, na kterých je víno mícháno - snahou je co nejmenší zatížení vína celkovým obsahem síry
  • vyráběno pod průběžným dohledem a kontrolou zúčastněných vinařů

A nakonec, otázka pro Jiřího Baláže, proč jsme se rozhodli i my stát členy Spolku? 

“Protože jsme především přátelé a motto našeho spolku je Přátelům je vše společné. Tak proto.”

Vítejte, přátelé kvalitního ryzlinku vlašského, u nás jste v Dolních Dunajovicích vždy vítáni. A myslíme to vážně, červenec je měsícem otevřených dveří u nás ve vinařství. Od pondělí do soboty, od 14 do 20 hod. se na Vás těšíme. Můžete ochutnat stáčená i lahvová vína, posedět u nás, dát si drobné občerstvení či vyhlášené sladkosti od holek z #pečemespolu. Zatímco vy budete ochutnávat a nakupovat vína, pro děti máme připravený dětský koutek.

Těšíme se na Vás!

Další články by se vám jistě četli lépe se sklenkou našeho vína

Koupit na e-shopu