Pro maximální zážitek z webu otočte telefon vertikálně.
4.3.2024
Lucie Balážová
víno

Červená vína

Pojďme se dnes na chvíli zastavit. Ne na červenou, ale u červených. U našich červených. Dávno jsou pryč doby, kdy byla naše kvalitní vína synonymem pro ta bílá. Časy se mění, počasí se mění, ve vinařství si bereme to nejlepší od našich předků, a zároveň jdeme s dobou a používáme ty nejlepší technologie, a tak není divu, že i červená od nás získávají nejen medaile, ale hlavně vaši pozornost. Jedinečný Merlot ve výběru z bobulí je důkaz v láhvi a představíme vám ho v závěru. 

Trocha historie

Historie našeho vinařství začíná v pohnutých 40. letech minulého století, kdy náš děda Ludovit Baláž začal pracovat na svých vinicích a vyrábět první vína. Naděje rozvoje vinařství v poválečném období zmařila násilná kolektivizace a znárodňování. V naší rodině pokračovala výroba a prodej vína v domácích podmínkách vlastně bez přerušení, ale vinařství se opravdu začalo rozvíjet až po roce 1989. Vinařskou firmu, jak ji znáte dnes, jsme založili v roce 1995. Pochopili jsme, že bez vlastních vinic se neobejdeme. Zde nám velmi pomohla zkušenost našich prarodičů, bez jejich velkého přispění bychom se do výsadby nepustili. Znalost místa a každodenní prací získaná moudrost jsou darem, z kterého jako rodinné vinařství čerpáme stále. Frankovka byla naše první modrá odrůda, kterou jsme sami vysadili v roce 2002. Díky tomu máme teď velmi kvalitní hrozny z 22ti leté hektarové vinice. Stejně tak u noblesního Rulandského modrého, máme půlhektarovou 21 let starou vinici, která pravidelně dozrává do výběru z hroznů. V roce 2023 jsme sklidili panenskou úrodu z naší vlastní výsadby Merlotu. Raritní je naše Nativa v tom, že ji vysadil ještě náš děd, a to v době, kdy tato dnes tak moderní interspecifická odrůda ještě nebyla zapsána v odrůdové knize. Čtvrthektarová vinice nám dává krásná ovocitá vína cabernetového typu a výrazné barvy.

Nativa

Máte jedinečnou možnost ochutnat ji z 20ti leté výsadby.

Nativa (dřívější název Kaberon) je pozdní, interspecifická (též PiWi neboli rezistentní) moštová odrůda révy vinné, určená k výrobě červených vín. Odrůda byla vyšlechtěna kolektivem šlechtitelů Resistant Velké Bílovice pod vedením legendy našeho vinařství prof. Viléma Krause, do Státní odrůdové knihy byla zapsána v roce 2010.  

Ročník 2022

Aktuálně máme v prodeji červená vína z ročníku 2022. Byl to hlavně suchý a teplý ročník. Během něj spadlo poměrně málo srážek, a tak se révě vyhýbaly houbové choroby. Hrozny byly zdravé, s vyšší cukernatostí a nižším obsahem kyselin. Ideální ročník pro modré odrůdy. Natolik výjimečný, že Merlot dozrál až do výběru z bobulí.

Jedinečný Merlot

Díky dokonale vyzrálým hroznům vám můžeme nabídnout tuto lahůdku. V půllitrové láhvi najdete polosladký Merlot vyzráý až do výběru z bobulí. Sametové, s chutí povidel a mléčné čokolády a exotického koření vás okouzlí nebo bude ideálním dárkem.

Řada Tannowitz

Řada Tannowitz je naše nejvyšší řada vín, z nejlepších viničních tratí a poloh. Vína pro tuto řadu vyrábíme jen v nejlepších ročnících, a tak není divu, že vám nyní nabízíme Merlot a Rulandské modré z ročníku 2022 právě v této řadě.  

Atˇ se rozhodnete pro naši klasickou Frankovku, či pro Merlot a Rulandu modrou v jakékoli z našich řad, jsme rádi, že vám můžeme nabídnout červená vína z kvalitních, vyzrálých hroznů. Věříme, že vám udělají radost.

Další články by se vám jistě četli lépe se sklenkou našeho vína

Koupit na e-shopu